Gratis verzenden vanaf € 75,00
Just fair brands
14 dagen bedenktijd
Spaar automatisch fairpoints

Duurzamer kledingtips voor beginners

We willen allemaal betere keuzes maken als we winkelen, want we willen natuurlijk ons goed voelen over de kledingstukken die we kopen. Shoppen hoeft niet duur te zijn, maar voor de gemiddelde consument zijn complete outfits bijna onbetaalbaar. Daarnaast zien we dat de meeste modebedrijven niet transparant in hun praktijken. Vaak is het zelfs zo dat de informatie ‘greenwashed‘ is of ronduit misleidend in een poging om te profiteren van groeiende milieubewuste trends.

Robin Tailor wil duurzame keuzes in jouw garderobe gemakkelijk maken door jou te voorzien van de juiste kennis en eenvoudige manieren om actie te ondernemen. Dus laten we beginnen over hoe je nu duurzamer kunt zijn met je (zakelijke) garderobe!

Koop minder kleding

Niet het leukste om te horen, dat begrijpen we. Maar omdat de meeste kleding die we consumeren na een paar keer gebruik op een stortplaats terechtkomen (sommige met  labels er nog aan!), is minder en bewuster kopen een prioriteit. Met hun ogenschijnlijke dure prijskaartjes, lijken duurzame modemerken misschien niet realistisch voor jouw budget, maar houd in gedachten – ‘fast fashion’ is ontworpen om uit elkaar te vallen, terwijl duurzame mode gemaakt is om lang mee te gaan! Door ons totale verbruik en impulsaankopen te verminderen, kunnen we investeren in stijlvolle kledingstukken die nog vele jaren mee kunnen.

Koop doelbewust

Neem even de tijd bij het kledingstuk dat je steeds opnieuw wil dragen. Stel jezelf deze vragen:

  • Is het echt jouw stijl (niet alleen de trend van het moment)?
  • Flatteert het jouw lichaamsvorm?
  • Zijn ze te combineren met favoriete stukken in je kast?
  • Zegt het iets over wie je bent, wat voor werk je doet, waar je naar toe gaat en waar je voor staat?
  • Draag je hem minstens 30 keer?

Door simpelweg even de tijd te nemen om alle aankopen zorgvuldig te overwegen, eindigen we niet alleen met kleding die onze smaak en waarden echt weerspiegelt, maar eindigen we met minder dingen, wat ook minder verspilling betekent. Om maar niet te spreken van het geld dat je bespaart! Denk bij aankopen van kleding als een kostbaar sieraad, want net als dat sieraad moet het van goede kwaliteit zijn, gemakkelijk te combineren met de meeste van jouw kleding, tijdloos blijven en je een goed gevoel geven wanneer je het draagt. Hulp nodig bij het kopen? Vraag hier om kledingadvies.

Verantwoord kopen

Ken je kledingmerken, ken hun waarden, weet waar je voor staat, zodat je geen compromissen sluit op het moment van aankoop. Ja, het kan overweldigend lijken om de modewinkels te onderzoeken waarvan je wilt kopen, maar echt belangrijke aankopen verdienen vooronderzoek. Wanneer je weet waar een kledingstuk is van gemaakt, door wie en met welke processen, maakt het gemakkelijker om bij je waarden te blijven.

Repareer het

Er is niets dat meer waarde, betekenis en allure heeft dan een goed verzorgd item dat de proeftijd heeft doorstaan. Een uurtje bij de stomerij of kleermaker om te repareren, bespaar je talloze uren onderweg om steeds weer een wegwerpartikel te kopen. Daarnaast kost het minder om een artikel in goede staat te houden versus de kosten van het kopen van nog een nieuw kledingstuk. En ook niet onbelangrijk, je ondersteunt hiermee lokale bedrijven.

Hergebruik het

Door tweedehands te kopen, introduceer je geen nieuwe items in de productie- en afvalketen en verminder je de vraag naar ‘fast fashion’-modebedrijven om hun aanbod met overproductie te handhaven tegen onmenselijke kosten.

Ruil het in

Wil je je garderobe eenvoudig houden, maar wil je iets nieuws? Ruil items in die je niet meer leuk vindt of gebruik ze voor items die iemand anders niet langer nodig heeft.

Leen het

Heb je een statement nodig om een krachtige indruk te maken op dat speciale evenement, maar kan het de kosten niet rechtvaardigen? Met gehuurde kleding kun je dat nieuw gevoel krijgen zonder de kosten (voor het milieu of jouw portemonnee!). Op sommige websites kun je nieuwe en speciale kledingstukken tegen een prijs aanschaffen die jij je kunt veroorloven. Eenmaal klaar, geef het terug voor een andere drager om ook haar eigen magische moment te hebben, het is een win / win!

Wees de duurzame zelf

Denk tijdloos, niet trendy, wanneer je beslist welke modeartikelen echt tot je persoonlijkheid en stijl spreken die je aan de wereld presenteert. De mooiste items die je hebt, zijn de items die je zelfverzekerd draagt, omdat je je hierdoor op je best voelt. Als je elke trend van het moment probeert op te nemen, is het gewoon niet mogelijk om bij te houden! Probeer items te vinden die klassiek en tijdloos zijn, die weerspiegelen wie je bent en niet wie iedereen op dit moment is. Natuurlijk resoneren we allemaal zo nu en dan met een trend, neem gewoon de bovenstaande acties op in je duurzame aankoop en gegarandeerd dat je altijd een goed gevoel krijgt. Zelfs bij een impulsaankoop!

Graag bovenstaande reeks hieronder intypen.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Wij behandelen je gegevens conform onze privacy voorwaarden.

Verwante artikelen
Slof WoolBoot
Straid
Slof WoolBoot
€ 22,95