Gratis verzenden vanaf € 75,00
Just fair brands
14 dagen bedenktijd
Spaar automatisch fairpoints

Wat je allemaal met bamboe kunt???…

De bamboe tandenborstel hebben we inmiddels allemaal wel voorbij zien komen... Maar wist je ook dat er bier, schoenen, motors, fietsen en textiel van bamboe bestaan?

Hoewel bamboe stengels gemakkelijk groter worden dan de meeste bomen, is het eigenlijk een grassoort. En wel een hele bijzondere... Bamboe is ontzettend sterk én licht tegelijk en is een perfect alternatief voor tropisch hardhout en plastic.

De belangrijkste reden voor de bamboe hype is het duurzame karakter van deze plant.

Dit is waarom bamboe zo duurzaam is:

  • Bamboe groeit ontzettend snel, tot wel 1 meter per dag! Na 3 tot 6 maanden bereiken de stengels al hun maximale hoogte

  • Bamboe hout is heel sterk en kan dus concurreren met minder duurzaam materiaal zoals tropisch hardhout

  • Een bamboe bos houdt CO2 tot wel 4 keer meer vast dan een gewoon bos

  • De stevige wortels van bamboebossen voorkomen land erosie

  • Bamboe heeft weinig plaats, noch water, nodig om te groeien

  • Vanwege de antibacteriële natuur van bamboe, worden er geen pesticiden gebruikt

  • Voor veel producten die gemaakt worden van bamboe vezels, worden slechts de zijtakken gekapt. Een bamboe moederstam maakt na het kappen weer nieuwe kleinere stammen aan. Er kan dus meerdere malen worden geoogst!

  • Bamboe producten die op een natuurlijke manier worden verwerkt, zijn natuurlijk afbreekbaar 

  • Bamboe kappen vormt geen gevaar voor de zeldzame panda! De meeste bamboe producten worden van MOSO bamboe gemaakt, de blaadjes van deze soort beginnen pas op een paar meter hoogte, dus panda’s eten van soorten waar ze wél bijkunnen

Bamboe is 'hot and happening' dus, en om dat te vieren zetten we hier een aantal (te) gekke bamboe producten op een rijtje.

 

Bamboe kleding

 

Bamboe kleding heeft op het eerste gezicht eigenlijk alleen maar voordelen. De vezels van bamboe scheuten kunnen tot hoge kwaliteit textiel worden verwerkt, dat tot wel 60% meer vocht kan opnemen dan katoen! Als je ooit al een nat bamboe t-shirt hebt opgehangen na een wasbeurt, dan weet je hoe zwaar het aanvoelt. Bamboe kleding zit ook altijd goed: de stof is soepel, zacht, en voelt koel aan in de zomer, en warm in de winter. En leuk voor de producent: Bamboe kleding is heel makkelijk te verven!

 

Last but not least: Door het efficiënte landgebruik brengt bamboe 10x meer op dan katoen. Een duurzaam alternatief voor katoenen kleding dus?

 

Niet altijd… Er zijn twee manieren om van bamboe textiel te maken. Één daarvan is een erg chemisch proces met een soms wel grote ecologische voetafdruk dan die van de katoenproductie. Maar er bestaat ook een intensievere methode die daadwerkelijk veel duurzamer is. 

 

Onze Fairfriend Loenatix verkoopt bamboe t-shirts met originele, ambachtelijk gezeefdrukte prints. Alle shirts en sweaters hebben een Fair Wear Foundation Certificaat. Klikhierom te de collectie te bekijken.

 

Bamboe huizen

 

Van de 1500 bamboesoorten, zijn er zo'n 7 die geschikt zijn voor constructie. De scheuten van deze bamboes kunnen wel 18 meter lang worden, en zijn even sterk in het gebruik als staal en beton!

 

Er komt heel wat kijken bijhet ontwerpen en bouwen van een bamboe huis, maar als het lukt, is het resultaat ongelofelijk mooi.

 

Elora Hardy en haar familie bouwen duurzame scholen en huizen van bamboe, luister hier naar haar inspirerendeTedTalk.

 

Bamboe fietsen

 

Jep, je hoort het goed! Bamboe fietsen (en zelfs motors!) zijn ‘een thing’. Een bamboe fiets is ten eerste super esthetisch, maar de eigenschappen van bamboe zijn ook gewoon perfect voor een fietsframe: robuust, sterk, maar niet te zwaar.

 

De missie vanBamboofietsen.nlis om zoveel mogelijk mensen in Europa blij te maken met een bamboe fiets of frame. De fietsframes worden, indien gewenst, op maat gemaakt door vakmensen in ontwikkelingslanden. Niet alleen een duurzaam concept dus, maar ook super fair!

 

Alledaagse bamboe producten 

Blog3FairFriendsProducts

Een bamboe-vakantiehuis op Bali en een bamboo racefiets zijn natuurlijk heel leuk... maar waar we het meeste aan hebben, zijn de huis-tuin- en keuken producten. De dingen die we elke dag nodig hebben.

 

Hier zijn 4 van onze favoriete Fairfriends producten van bamboe:

Het bamboe rietje

The Bamboovement heeft misschien wel de grootste collectie aan bamboe alternatieven voor plastic producten. Koffiebekers, tandenborstels, haarborstels, wattenstaafjes, bestek, en zelfs horloges! 

Waar het allemaal begon voor The Bamboovement? Plastic rietjes vervangen door rietjes van bamboe. Deze duurzame rietjes komen in een set van vier en zijn allemaal verschillend in grootte. Ze zijn eenvoudig schoon te maken met het bijgeleverde schoonmaakborsteltje. Klik hierom ze te bestellen.

De producten van The Bamboovement zijn natuurlijk al super duurzaam, maar om hun productieketen helemaal CO2 neutraal te maken, doen ze doen er nog een schepje bovenop: Voor elk verkocht product, planten zij een boom! 

Zonnebril van The Bamboovement

 Blog3FairFriendsBamboovement

In het kader van de naderende zomer… De bamboe zonnebril! The Bamboovement heeft 3 verschillende modellen met gepolariseerde UV-400 glazen: Amsterdam, Reykjavik en Kaapstad. Je kunt kiezen uit blauwe, gele, bruine, zwarte of roze lenzen! De zonnebrillen van Bamboovement worden geleverd met, hoe kan het ook anders, een bamboe koker en een lenzendoekje. Klik hier voor meer informatie en bestellen.

Droogdoek van YouSea

YouSea willen we een schonere wereld creëren met natuurlijke schoonmaakproducten, vrij van chemische stoffen en plastic. Yousea verkoopt daarom hervulbare aluminium flessen en Eco-Xtabs, schoonmaakproduct in oplosbare tabletten! Als alternatief voor schoonmaakdoekjes verkopen ze droog- en schoonmaakdoeken gemaakt van bamboe. Klik hier om de producten van YouSea te bekijken.

Badhanddoek van Happy Towels

Happy Towels verkoopt (bad)handdoeken, bedspreien en hamamdoeken in vrolijke kleuren. Al hun producten worden ambachtelijk geweven in een klein dorpje in Turkije. Tegenwoordig worden steeds meer van hun doeken gemaakt van een mix van biokatoen en bamboe, waardoor ze veel zachter voelen en hun absorptievermogen wordt vergroot. Kijk hier voor een overzicht van de bamboe Happy Towels.

Allemaal overstappen op bamboe?

Hop, al onze plastic troep uit het raam en overstappen op bamboe producten dan maar!?

Niet te snel juichen. Helaas worden niet alle bamboe producten op een natuurlijke manier geproduceerd. Door de hardheid en de structuur van de vezels komen er soms chemische processen aan te pas, voor bijvoorbeeld het maken van textiel. Ook wordt aan sommige producten synthetisch materiaal toegevoegd zoals plastic of viscose.

Natuurlijk is het nog altijd beter dan het alternatief: plastic of tropisch hardhout. Maar wil je nóg betere keuzes maken, let dan goed op de productinformatie van de fabrikant.

De producten van onze Fairfriend The Bamboovement zijn echter helemaal in orde! Alle producten zijn volledig biologisch afbreekbaar, vrij van microplastics, dierproeven en plastic verpakking. Sinds vorig jaar zijn al hun producten ook FSC-gecertificeeerd.

Zin om te bamboe shoppen? Klik hier voor een overzicht van al onze bamboe producten.

Tags: bamboe, duurzaam
Graag bovenstaande reeks hieronder intypen.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Wij behandelen je gegevens conform onze privacy voorwaarden.

Verwante artikelen