Gratis verzenden vanaf € 75,00
Just fair brands
14 dagen bedenktijd
Spaar automatisch fairpoints

Stoppen met haren wassen? 5 voordelen van de No Poo Trend

Shampoo or No Poo?

De meeste mensen wassen hun haar 2 à 3 keer per week. Maar heb je je ooit afgevraagd wat je precies in je haar smeert? En wat het effect daarvan is op het milieu?
Net als alle andere reguliere zepen en schoonmaakmiddelen, zit shampoo vol met chemicaliën die meer kwaad dan goed doen. En dan hebben we het nog niet over de plastic verpakking...
Maar wist je ook dat de meeste shampoo eigenlijk helemaal niet goed is voor je haar? Eigenlijk hoef je je haar nooit met zeep te wassen, je hoofdhuid is namelijk perfect in staat om je haar schoon en glanzend te houden!
Er zijn steeds meer mensen die dit ontdekken en overstappen op natuurlijke shampoo, of zelfs volledig overgaan op 'No Poo'.
Maar wat zijn nu precies de voordelen van de 'No Poo' trend? En hoe werkt dat precies, stoppen met haren wassen?
We leggen het uit.

5 voordelen van No Poo

1. Geen afval

De meeste shampoo is verpakt in plastic flessen. We kennen het allemaal: de typische pompjes of doppen die zó vast zitten dat het moeilijk is om de inhoud helemaal te gebruiken. Met als resultaat dat we nóg sneller een nieuwe fles moeten kopen.
Tegenwoordig zijn er gelukkig alternatieven voor de plastic verpakking: De shampoo bars. Daarover later meer ;-)

2. Bespaar water & energie

Volgens Milieu Centraal douchen we gemiddeld 9 minuten per dag. Als elke Nederlander maximaal 5 minuten zou douchen, bespaart Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 meter water en 450 miljoen m3 aardgas. Daar kan een gemiddeld huishouden anderhalf jaar van koken! Maar vooral de vrouwen onder ons zullen weten dat de douchesessie met shampoo langer duurt dan gemiddeld. Al dat 'ge-harenwas' kost dus liters met (warm) water!

3. Gezond voor je haar en hoofdhuid

Heel veel mensen hebben last van roos, haaruitval, jeuk, beschadigd haar en droog haar. De chemicaliën in reguliere shampoo verergeren deze verschijnselen vaak, of veroorzaken ze zelfs. Zo kun je gemakkelijk in een cirkel terecht komen: steeds 'betere' en duurdere shampoos kopen, om de problemen op te lossen die eigenlijk veroorzaakt worden door het middel zelf.

Geen- of natuurlijke shampoo gebruiken is uiteindelijk beter voor je haar.

4. Gezond voor je portemonnee

Dit spreekt voor zich. Als je geen speciale 'anti-roos' en 'Glanzend haar' - shampoo meer nodig hebt, spaar je heel wat euros uit op een jaar. Tel daar de energie- en waterbesparing bij op en je kunt jezelf trakteren op een weekendje weg ;-)

5. Milieu- en diervriendelijk

Heb jeal eens het etiket van een reguliere shampoo gelezen? Dan weet je vast wat we bedoelen. De meeste ingrediënten kun je waarschijnlijk amper uitspreken, en in veel gevallen betekent dat slecht nieuws. De chemicaliën die je in je haar smeert, komen via douchewater terecht in het milieu. Daarnaast worden de agressieve stoffen om ons haar schoon te schrobben, vaak op dieren getest.

Het mag dus duidelijk zijn dat moedertje natuur grote fan is van de 'No Poo' trend.

"Maar mijn haar wordt zo snel vet..."

Grote kans dat je nu denkt 'Ok´, allemaal leuk en aardig, maar ik loop niet graag voor schut met een bos vol vettigheid op mijn kop...'
Wij ook niet. Maar hier is het ding: hoe vaker je je haar wast, hoe sneller je haar vet wordt. De kip en het ei verhaal. Als je stopt met je haren te wassen, kan het wel 3 tot 6 maanden duren voordat je natuurlijke reinigingssysteem het proces weer overneemt. De snelste manier om de cirkel te verbreken, is dus 'even' door de zure appel heen bijten en een tijdje met vet haar rondlopen...

Maar gelukkig zijn ook alternatieven voor reguliere shampoo, die zorgen voor een gezonde én duurzame bos glanzend haar.

'No poo', low poo of shampoo?

Geen shampoo is uiteindelijk misschien het allerbeste voor je haar en de planeet. Zaailingen en Zero Waste Nederland schreven nuttige blogs over de ins- en outs van het doorlopen van dit proces. Maar het afbouwen van reguliere shampoo naar 'no poo' kost tijd. Hierna sommen we daarom een aantal alternatieven op.

Huis- tuin en keuken middeltjes

In de categorie 'oma weet raad'; simpele middelen zoals baking soda (om te reinigen), citroensap (als conditioner) en eigeel (als ontvetter) werken perfect om je haar schoon te houden.

Verpakkingsvrije en natuurlijke shampoos

Als je toch liever zeep gebruikt dan eigeel (wij snappen dat!), zijn er ook ontzettend veel duurzame opties. Het alternatief voor vloeibare shampoo in flessen is vaste shampoo. Deze 'shampoo bars' bevatten geen water en hebben daardoor minderverpakking en geen conserveringsmiddelen nodig. Vaste shampoo is daardoor niet alleen efficiënter in de productie, transport en opslag maar ook veel duurzamer.

FairFriends heeft een ruime collectie shampoo bars en andere haarverzorgingsproducten van de merken Flow Cosmetics, Blokzeep en Shampoobars.

FLOW-Shampoo-Soap-Bar-Blonde-1Graag bovenstaande reeks hieronder intypen.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Wij behandelen je gegevens conform onze privacy voorwaarden.

Verwante artikelen